Alphenseweg 14a, 5126 PN Gilze
0161 45 13 87

Historie

Café “De Hooikar” aan de Alphenseweg heeft een geschiedenis die ruim twee eeuwen terug in de tijd gaat. Het café was vroeger in de wijk Weilenseind gevestigd. Dit was vroeger een pleisterplaats voor boeren uit de Belgische Kempen, die in de Biesbosch gras en hooi haalden voor het vee.

Al sinds 1855 werd er in “De Hooikar” gekegeld. Kegelclub ‘Genoegen zij ons doel’ had er een overdekte baan met wanden van riet en pleisterwerk. Nadat deze door een wervelstorm was omgewaaid, kwam er een nieuw gebouw van steen, met twee houten kegelbanen. De kegelclub floreerde en won zelfs meerdere keren het kampioenschap van Nederland.

Later, sinds 1932, werd er ook gevoetbald bij het café. Dit team noemde zich de Gilzerboys, die later Crescendo werd genoemd. Weer wat later kreeg het veld wederom een agrarische bestemming. Na de oorlog vestigde scherpschuttersvereniging “Sint Joris” zich bij de Hooikar, waarvoor toen schietbomen werden geplaatst.

Jarenlang is “De Hooikar” een thuis geweest voor verschillende groepen en verenigingen. Eind jaren ’90 nam het animo voor voetbal af, en hebben de sportvelden plaatsgemaakt voor een golfbaan. Sinds 2001 ligt achter de Hooikar het mooie aangelegde “Golfpark Weilendseind” met negen holes