Alphenseweg 14a, 5126 PN Gilze
0161 45 13 87

Biercantus

Wat is een biercantus?

Een biercantus is een zangfestijn waarbij je aan de hand van de voorzangers onder het genot van de nodige biertjes allerlei liedjes uit de liederenbundel gaat zingen. De voorzangers van coverband Motion staan op het podium en zingen voor, waarbij iedereen volgt vanwege de makkelijke meezingers. Maar…. Tijdens het zingen mag niet gedronken worden! En er gelden nog meer regels tijdens deze avond… Luister goed naar de cantusleider en gehoorzaam…. want anders heb je zo een straf aan je broek hangen!

Gedurende de avond wordt de sfeer steeds losser, zodat deze uiteindelijk uitmond in een mooie grote chaos of polonaise! Iedereen die weleens bij een biercantus is geweest kan waarschijnlijk onderschrijven hoe mooi dit verbroederende festijn is!

Biercantus begrippen voor beginners

Voor cantussen gelden enkele regels welke in meer of mindere mate nageleefd kunnen worden. Hieronder enkele veelvoorkomende begrippen:

Codex: zangbundel
Silentium: STILTE !
Ad sedes: bevel om te gaan zitten
Praesidium: bestuur van de cantus
Praeses: De Voorzitter
Ab-actis: Secretaris
Quaestor: Penningmeester
Cantor: Voorzanger
Corona: alle aanwezigen op een cantus
Commilto: aanwezige op een cantus
Tempus: plaspauze
Ad pedes: ga staan
Ad sedes: ga zitten
Ad primam: strofe wordt op bevel van de Praeses ingezet
Ad fundum: glas leegdrinken tot de bodem in 1 hef
Ad libitum: drinken naar vrijheid
Ad satis: drinken zoveel de Praeses nodig acht
Tempus commune: plaspauze voor de gehele groep

De biercantus straffen op een rijtje

Om de cantus op een ‘ordelijke wijze’ te laten verlopen is de cantus leider aangesteld. Hij heeft het grote cantus boek waar het regelement in vermeld staat. Zo geldt er één hele belangrijke regel: iedereen luistert naar de cantus leider! Tijdens het zingen wordt er overigens niet gedronken. Dit wordt pas gedaan wanneer de cantus leider dit aangeeft. Tijdens het zingen kun je immers niet drinken. Zo gelden er ongeveer 10 regels die voorafgaand aan de cantus vermeld worden. Tijdens de cantus worden ongehoorzame deelnemers gestraft. De zwaarte van de straf wordt uiteraard bepaald door de cantus leider. Hieronder enkele voorbeelden van typische straffen.

Ad vleermuis :
De gestrafte wordt ondersteboven gehouden en drinkt zo zijn glas leeg.
Ad Kangoeroe:
De gestrafte drinkt al springend zijn glas leeg.
Ad Pavlov:
De gestrafte drinkt iedere keer als iemand van de Senior met een belletje rinkelt een ad fundum, tot het einde van de cantus.

Ben je ook al enthousiast en wil je deze avond niet missen? Geef je dan op met vrienden als team en reserveer een biertafel! Dit kan via info@hooikar.nl

 

terug naar Agenda